„Nincsen Isten nélkül segítség, sem üdvösség.” (236. dicséret 1. verse) – 1. A legnagyobb fordulat az, amikor rádöbbenünk, hogy az élő Isten nélkül lehetetlen élni. – 2. A tékozló fiú is erre döbbent rá, amikor testi és lelki nyomorúságában eszébe jutott, hogy milyen „bőséges” életet élt Atyja közelében. Ezért elhatározta, hogy hazatér (Lukács 15,17-20). Így határozta el Isten népe, a lelki vezető, Jójádá főpap vezetésével, hogy újra az Úr népe akarnak lenni (16). – 3. Az elhatározását azonnal tett követte. Kompromisszumok nélkül leromboltak minden „bálványt” (17). Vigyázzunk, nem feltétlenül a „régit” kell lerombolni ahhoz, hogy felépülhessen az új; hanem azt, ami nem kedves az Úrnak, ami nem krisztusi alapra épült; azt azonban teljesen le kell dönteni. Gyanítom, sok-sok gyarló, önző „megújulási” erőlködésben is ott rejtőzik a bálványimádás, az önimádat, krisztusi fundamentum nélkül. Porba vele!

Lukács 23,32-38

342. dicséret

* A teljes magyarázat:

„Nincsen Isten nélkül segítség, sem üdvösség.” (236. dicséret 1. verse)

– 1. A legnagyobb fordulat az, amikor rádöbbenünk, nemcsak egyes emberként, hanem közösségként, népként is, hogy az élő Isten nélkül lehetetlen élni, mert csak pusztítás, kár, szenvedés jár a nyomunkban.

– 2. A tékozló fiú is erre döbbent rá, amikor testi és lelki nyomorúságában eszébe jutott, hogy milyen „bőséges” életet élt Atyja közelében. Ezért elhatározta, hogy hazatér (Lukács 15,17-20). Így határozta el Isten népe, a lelki vezető, Jójádá főpap vezetésével, hogy újra az Úr népe akarnak lenni (16).

– 3. Az elhatározását azonnal tett követte. Kompromisszumok nélkül leromboltak minden „bálványt”; - „megöltek” mindent, amit megítélt az Úr (17). Vigyázzunk, nem feltétlenül a „régit” kell lerombolni ahhoz, hogy felépülhessen az új; hanem azt, ami nem kedves az Úrnak, ami nem krisztusi alapra épült; azt azonban teljesen le kell dönteni. Gyanítom, sok-sok gyarló, önző „megújulási” erőlködésben is ott rejtőzik a bálványimádás, az önimádat, krisztusi fundamentum nélkül. Porba vele!

– 4. Isten népe lerombolta a bálványokat, helyreállította az istentiszteletet és újra tisztelte az Úr felkentjét, a királyt; de soha nem a földi királyt imádta, hanem az örökkévaló királyt, az Urat. Ott adatik Istennek kedves megújulás, ahol félik az Istent és tisztelik az Isten által rendelt vezetőt; mert mindkettőben a feltámadott Úr Jézus Krisztus jelenléte ölt testet. Ahol azonban az Urat nem félik és az embert még annyira sem tisztelik, hogy imádkozzanak a kirendelt vezetőkért, ott tobzódni kezd a gonosz (Lukács 18,2).

– 5. Az Istennek kedves megújulás konkrét jele, bizonyítéka, hogy ennek a megújulásnak mindig valóságos öröm és tényleges nyugalom az áldása (21). Uram, irgalmazz és adj Tőled való megújulást.

Szerző: refdunantul  2016.08.24. 04:00 komment

süti beállítások módosítása