ILYEN EGY HITVALLÁS. Különösen értékelendő, ha egy király, egy világi vezető szájából hangzik el. – 1. Ez a hitvallás bátran megszólítja azokat, akik elhagyták az Urat, vagyis a hitvallás mindig nevén nevezi a problémát (1-5). Abijjá király* így szólítja meg Jeroboám királyt, és a vele lévőket (5). – 2. Ez a hitvallás egy határon túl már nem lehet tapasztalatlanul lágyszívű, hiszen aki lágyszívű, az nem lehet elég erős a hitetlenséggel szemben. A lágyszívűség egy álszeretet, amely előbb-utóbb káoszt teremt. Nem lágyszívűségre, hanem krisztusi szeretetre van szükség, amely ugyanakkor tud gyengéd lenni, és soha nem durva (6-7). – 3. Ez a hitvallás hangsúlyozza, hogy az Úr Istennel szemben tartósan nincs esélyünk, hiába vagyunk sokan, hiába vannak velünk „bálványaink” (8) – 4. Ez a hitvallás bátran állást foglal az Úr ügye mellett, bármilyenek is a körülmények, bármilyen félelmetes vagy lehengerlő is a másik fél. Abijjá király is ezt tette (10-11).

Lukács 21,25-33

180. dicséret

* A teljes magyarázat:

ILYEN EGY HITVALLÁS. Különösen értékelendő, ha egy király, egy világi vezető szájából hangzik el.

– 1. Ez a hitvallás bátran megszólítja azokat, akik elhagyták az Urat, vagyis a hitvallás mindig nevén nevezi a problémát (1-5). Abijjá király így szólítja meg Jeroboám királyt, és a vele lévőket. A hitvallás mindig rámutat a problémára, nem kertel, de megtérésre hívja azokat, akik elhajlottak. Jeroboám felé is ez a hívás hangzik: "Nektek tudnotok kellene, hogy az Úr az Isten..." (5).

– 2. Ez a hitvallás egy határon túl már nem lehet tapasztalatlanul lágyszívű, mint amilyen Roboám király fellépése volt, hiszen aki lágyszívű, az nem lehet elég erős a hitetlenséggel szemben. Ezért Abijjá király kimondja az elhajlottakra, hogy ezek hitvány és elvetemült emberek. Valójában mindnyájan azok vagyunk, csak az Úr közelében lehetünk mássá, és ha elhagyjuk Őt, akkor hitványságunk megemészti életünket, és mások életét is (6-7). A lágyszívűségről csak annyit, hogy Jézus Krisztus határtalan szeretete nem lágyszívűség volt, hanem egy megváltó, határozott, áldott szeretet, amely visszavezetett bennünket az üdvözítő rendbe. Ezzel szemben a lágyszívűség egy álszeretet, amely előbb-utóbb káoszt teremt. Nem lágyszívűségre, hanem krisztusi szeretetre van szükség, amely ugyanakkor tud gyengéd lenni, és soha nem durva.

– 3. Ez a hitvallás hangsúlyozza, hogy az Úr Istennel szemben tartósan nincs esélyünk, hiába vagyunk sokan, hiába vannak velünk bálványaink, pénz, hatalom, tehetség, szépség, amelyek birtokában az ember azt hiszi, hogy elég erős a győzelemhez. Ez azonban csak a látszat (8-9): "...ne harcoljatok őseitek Istene, az Úr ellen, mert nem boldogultok" (12).

– 4. Ez a hitvallás bátran állást foglal az Úr ügye mellett, bármilyenek is a körülmények, bármilyen félelmetes vagy lehengerlő is a másik fél. Abijjá király is ezt tette: "Mi azonban megmaradtunk Istenünk, az Úr mellett" (10-11).

  Urunk, adj ilyen bátor hitvallókat a te népednek a mostani időkben, gyülekezeti tagokat és vezetőket; egyházban és világban egyaránt.

** Kortörténet:

Abijjá király, júdai király (Kr. e. 915-912).

Szerző: refdunantul  2016.08.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása