MILYENEK VAGYUNK? Roboám, júdai királyra tekintve önvizsgálatot tarthatunk. – 1. Ez Roboám király* indulata: ó-emberi indulat. Az északiak elszakadtak tőlünk, majd visszavágunk és visszaszerezzük azt, ami a miénk. Az Úr azonban erre a lelkületre nemet mond, még akkor is, ha mi józan ésszel nem látunk semmilyen más utat. A megtérés nem más, mint az Úrnak engedni és nem az indulatnak (1-4). – 2. Családi és hitéletünkben is zavarosak vagyunk. A keleti többnejűség valójában a férfiak parázna vágyait fejezi ki és valósítja meg, amit a jóléti társadalmakban már a nők is kiélhetnek. Ezt a „hívők” egészen profin művelik: a paráznaság mesterei, ahogy gyülekezetet, lelkészt, kegyességet váltogatnak; - ha a házastársukat nem is cserélik le, de mindig valami újért és látszólag jobbért rajonganak. Roboám, jó diplomataként sok feleségétől való fiait is vagyonnal és nőkkel engesztelte ki. A parázna szív megvehető (18-23). A sor még folytatható…

Lukács 21,5-19

117. zsoltár

* A teljes magyarázat:

MILYENEK VAGYUNK?

– 1. Lemossuk a gyalázatot! Ez Roboám király indulata: ó-emberi indulat. Az északiak elszakadtak tőlünk, majd visszavágunk és visszaszerezzük azt, ami a miénk. Az Úr azonban erre a lelkületre nemet mond, még akkor is, ha mi józan ésszel nem látunk semmilyen más utat. A megtérés nem más, mint az Úrnak engedni és nem az indulatnak (1-4).

– 2. Bebiztosítjuk magunkat. Így is mondhatjuk: hiszünk, de bebiztosítjuk magunkat. A biztonság alapvető emberi igény, főleg, ha mindenütt bizonytalanság és ellenség vesz körül, mint Roboám királyt. És ezen a helyzeten még az sem változtat, ha most éppen én vagyok a szimpatikus „király”, ezért máshonnan is jönnek hozzám tanácsért, segítségért, és emiatt még hódolnak és hízelegnek is nekünk.

Ilyenkor az is emberi biztosíték, a kézzel épített erődítmények mellett, hogy vannak nálunk még gonoszabbak és istentelenebbek, mint az északon „bálványimádó” Jeroboám király. Így kevésbé tűnik ki Roboám gyengesége, aki imádja, hogy ő most „jobb”! Na, de kihez képest? Legyen gyanús, ha túl „sokan járulnak” hozzánk, mert ez is bálványimádás.

Csak bízhatunk abban, hogy vannak olyanok, akik tiszta szívvel az Úr jelenlétét keresik a közelünkben, és őszintén szeretnek minket is, minden gyengeségünkkel együtt (5-17). Ezek hozzásegíthetnek bennünket is ahhoz, hogy együtt, egyre jobban bízzunk az Úrban, emberi erődítmények helyett

– 3. Családi életünkben is zavarosak vagyunk. A keleti többnejűség valójában a férfiak parázna vágyait fejezi ki és valósítja meg, amit a jóléti társadalmakban már a nők is kiélhetnek. Ezt a „hívők” egészen profin művelik, a paráznaság mesterei, ahogy gyülekezetet, lelkészt, kegyességet váltogatnak; - a házastársukat nem cserélik le, de mindig valami újért és látszólag jobbért rajonganak. Roboám nem az elsőszülöttjét tette meg utódjául, hanem Absolon lányának, Maakának a fiát Abijját. De jó diplomataként sok feleségétől való fiait is vagyonnal és nőkkel engesztelte ki. A parázna szív megvehető (18-23).

Nincs mit szépíteni, ilyenek vagyunk, hívőként is a teljes megváltásra, Jézus Krisztusra szorulunk!

** Kortörténet:

Roboám, a Júdai királyság első uralkodója (Kr. e. 930-913). Salamon király halála után annak egyik ammonita feleségétől való fia, Roboám következett a trónon. Miután Salamon, kegyetlen bánásmódjával, robotoltatásával maga ellen fordított Izráel 12 törzse közül tízet, azok külön királyságot alapítottak, uralkodójuknak pedig Jeroboámot tették meg, így Roboám csak a déli országrész, Júda királya maradt. Roboám ekkor mintegy 180 ezer embert gyűjtött össze Júda és Benjámin törzséből, hogy megtámadja és megszállja az elszakadt országrészt. Ám ekkor Semajá próféta által figyelmeztetést kapott Istentől, hogy ezt ne tegye, ő pedig engedelmeskedett a figyelmeztetésnek. Roboám 17 évig volt uralmon. Kezdetben az Urat szolgálta, de később elhajlott, és a pogány áldozati helyeket „tolerálta” az országában. Uralkodásának későbbi éveiben az Izráeli királysággal hosszú ideig háborúzott. Közben az egyiptomi fáraó megtámadta az országát, és több jelentős júdai várost elhódított tőle és Jeruzsálemet is kifosztotta. A jeruzsálemi templomból elrabolt értékek, többek között Salamon aranypajzsai mind Egyiptomba kerültek. Roboámnak 18 felesége, 60 ágyasa, 28 fia és 60 lánya volt.

Szerző: refdunantul  2016.08.07. 04:00 komment

süti beállítások módosítása