Salamon a templomszentelési imádságát egy emelvényről mondta el, mégpedig úgy, hogy amint fellépett rá, térdre esett (12-13). – 1. Aki „emelvényre” állhat, csak élő hittel és alázattal teheti ezt, mint aki térdre esik; térdre esni pedig csak az élő Isten előtt lehet. Aki nem ezzel a lelkülettel lép fel az „emelvényre”, és nem borul azonnal térdre az Úr előtt, az megnyomorít másokat, és saját lelkében is kárt vall (Máté 16,26). – 2. Ennek a leborulásnak elengedhetetlen része az élő Isten magasztalása, aki egyetlen Úr, akinek mindent köszönhetünk, aki beteljesíti ígéreteit (14-17); akit nem zárhat magába egy épület, de aki mégis az Ő templomában teszi alkalmassá népét az Ővele való találkozásra (18-21). Ez a találkozás, ez a leborulás minden nép számára áldott lehetőség; Isten temploma nyitott (32-33). – 3. Ennek a leborulásnak másik fontos eleme a bűnbánat, ugyanakkor a bűnbocsánat bizonyossága. Bizony gyarló az Isten népe (26). Micsoda kegyelem, hogy Isten, ennek ellenére soha nem veti el kiválasztott népét (42).

Lukács 19,28-40

330. dicséret

* A teljes magyarázat:

Salamon a templomszentelési imádságát egy emelvényről mondta el, mégpedig úgy, hogy amint fellépett rá, térdre esett (12-13).

– 1. Aki „emelvényre” állhat, csak élő hittel és alázattal teheti ezt, mint aki térdre esik; térdre esni pedig csak az élő Isten előtt lehet. Az „emelvény” csupán annyit jelent, hogy az illetőt sokan látják, sokan ismerik, sokakat képvisel, és ezt csak hittel és alázattal, vagyis Isten színe előtti felelősséggel teheti. Aki nem ezzel a lelkülettel lép fel az „emelvényre”, és nem borul azonnal térdre az Úr előtt, az megnyomorít másokat, és saját lelkében is kárt vall (Máté 16,26).

– 2. Ennek a leborulásnak elengedhetetlen része az élő Isten magasztalása, aki egyetlen Úr, akinek mindent köszönhetünk, aki beteljesíti ígéreteit (14-17); akit nem zárhat magába egy épület, de aki mégis az Ő templomában teszi alkalmassá népét az Ővele való találkozásra (18-21). Ez a találkozás, ez a leborulás minden nép számára áldott lehetőség; Isten temploma nyitott (32-33). Az Úr előtt leborulni, Őt magasztalni csak nyitott szívvel lehet. Sokszor ez a legnehezebb, mert könnyebb önigazultan bezárkózni és a hitben így tisztán megállni. Salamon azonban az „idegenekre” is gondol ebben az imádságban.

– 3. Ennek a leborulásnak másik fontos eleme a bűnbánat, ugyanakkor a bűnbocsánat bizonyossága. A töredelmes szív végig áthatja Salamon imádságát, minden kérés mellett ott szerepel: „ha megbünteted őket, mert vétkeztek ellened” (26). Bizony gyarló az Isten népe. Micsoda kegyelem, hogy Isten, ennek ellenére soha nem veti el kiválasztott népét (42). A töredelmes szív Isten kegyelmére alapozott bizonyossága: öröm és reménység mindenkor (Filippi 4,13).

Szerző: refdunantul  2016.07.30. 04:00 komment

süti beállítások módosítása