Az élő Isten a halandó ember számára elérhetetlen világosságban, „homályban” lakik. – 1. Isten kijelentette magát, kilépett a „homályból”. Ennek bizonysága az, ahogy Isten megszólította és vezette népét; valamint az, hogy felépülhetett a jeruzsálemi templom (1-5). – 2. Isten kijelentése azonban nem jelenti azt, hogy ezzel birtokoljuk az Istent, mert Ő továbbra is titok az ember számára. Jézus Krisztusban a legtökéletesebben mutatta meg magát, de még Őbenne sem mondott el magáról mindent; vagyis továbbra is fenntartja a jogot magának, hogy „homályban” kíván lakni. – 3. Ebből az következik, hogy az ember csak annyit mondhat Istenről, amennyit az Ő kijelentéséből, Jézus Krisztusra tekintve, egyre érettebb hittel befogadhatott, a Szentlélek által. Isten kijelentette magát nekünk, de ez nem azt jelenti, hogy mi is kijelentéseket fogalmazhatunk meg Istenről. Mi csak Isten kijelentésének hűséges tolmácsolói lehetünk, miközben a titkok továbbra is az Úréi (5Mózes 29,29). A hitvalló bátorság elengedhetetlen, de mindig szeretetben és alázatban.

Lukács 19,11-27

273. dicséret

* A teljes magyarázat:

Az élő Isten a halandó ember számára elérhetetlen világosságban, „homályban” lakik. Minden vallás veszélye, hogy valójában homályosan láthatja csak az Istent és az Istenről való ismeretét mégis abszolút igazságnak tűnteti fel. Ezzel pedig a vallások igen nagy nyomorúságot okoztak és okoznak az emberiségnek. Egyetlen lehetőségünk, hogy ez ne így legyen, ha az élő Isten kijelenti magát nekünk és a legfontosabbat elmondja magáról, megakadályozva azt, hogy homályosan mi képzelegjünk róla, ezzel hamis istent teremtve magunknak.

– 1. Isten kijelentette magát, kilépett a „homályból”. Ennek bizonysága az, ahogy Isten megszólította és vezette népét; valamint az, hogy felépülhetett a jeruzsálemi templom (1-5).

– 2. Isten kijelentése azonban nem jelenti azt, hogy ezzel birtokoljuk az Istent, mert Ő továbbra is titok az ember számára. Jézus Krisztusban a legtökéletesebben mutatta meg magát, de még Őbenne sem mondott el magáról mindent, vagyis továbbra is fenntartja a jogot magának, hogy „homályban” kíván lakni.

– 3. Ebből az következik, hogy az ember csak annyit mondhat Istenről, amennyit az Ő kijelentéséből, Jézus Krisztusra tekintve, egyre érettebb hittel befogadhatott, a Szentlélek által. Isten kijelentette magát nekünk, de ez nem azt jelenti, hogy mi is kijelentéseket fogalmazhatunk meg Istenről. Mi csak Isten kijelentésének hűséges tolmácsolói lehetünk, miközben a titkok továbbra is az Úréi (5Mózes 29,29). A hitvalló bátorság elengedhetetlen, de mindig szeretetben és alázatban.

– 4. Isten mindig kiválasztott népének jelenti ki magát, mégpedig a gyülekezetben, akik a látható egyházban, vagyis az Ő templomában, jelenlétükkel is hitvallást tesznek, hogy ide tartoznak (6).

– 5. Isten kijelentése az áldott Isten közelsége (4), aki megáld bennünket, hogy mi is áldássá legyünk mások számára.

Szerző: refdunantul  2016.07.29. 04:00 komment

süti beállítások módosítása