– 1. Nem Dávid építheti fel a templomot, de előkészítette annak építését (1-4); mindent megszerzett az építkezéshez (14-16). Pedig Ő akarta, de Isten nem engedte neki, mégsem vonult sértődötten félre (7-8). Micsoda hit: beletörődni, hogy én akartam, de Isten másként rendelkezett; ám a háttérben továbbra is ott állok az ügy mögött. – 2. Dávid bíztatta fiát, Salamont, aki majd felépítheti az Úr templomát. Isten neki nyugalmat ajándékoz majd minden ellenségtől, hogy ezt a nemes munkát elvégezhesse (9). Az Úr nyugalmat teremt körülöttünk, amíg szent szolgálatunk van; illetve a nyugtalanságot lesz erőnk hordozni (13), mintha nyugalom lenne, és áldottan csak a szolgálatra tudunk koncentrálni ebben az ihletett állapotban. A nyugalom része nem csupán a külső ellenség csendesülése, hanem a belső egység is (17-19). Fogj neki a szolgálatnak, az Úr veled van (14-16). – 3. A templomot azonban valójában az Úr építi, mi csak eszközök lehetünk, egy ideig. Ő épít, mi pedig engedelmesen cselekszünk és élvezzük az Ő áldását, amit ez a világ „sikernek” nevez, de az valójában az Úr cselekvése (11-13).

Lukács 12,33-40

262. dicséret

* A teljes magyarázat:

Dávid nem építheti fel az Úr házát, mégsem vonult sértődötten félre.

– 1. Nem Dávid építheti fel a templomot, de előkészítette annak építését (1-4); mindent megszerzett az építkezéshez (14-16). Pedig Ő akarta, de Isten nem engedte neki (7-8). Micsoda hit: beletörődni, hogy én akartam, de hiába, mert Isten másként rendelkezett; ám a háttérben továbbra is ott állok segítő szeretettel az ügy mögött.

– 2. Dávid bíztatta fiát, Salamont, aki majd felépítheti az Úr templomát. Isten neki nyugalmat ajándékoz majd minden ellenségtől, hogy ezt a nemes munkát elvégezhesse (9). Az Úr nyugalmat teremt körülöttünk, amíg szent szolgálatunk van; illetve a nyugtalanságot lesz erőnk hordozni (13), mintha nyugalom lenne, és áldottan csak a szolgálatra tudunk koncentrálni ebben az ihletett állapotban. Ez a „nyugalom” az Isten ajándéka. A nyugalom része nem csupán a külső ellenség csendesülése, hanem a belső egység is, ahogy itt minden vezető is egy szívvel és lélekkel Dávid és Salamon mellé állt (17-19). Ha ez a „nyugalom” nem adatott, akkor mi magunk hiába erőlködünk. Ez a „nyugalom” egy áldott feltételrendszer. Fogj neki a szolgálatnak, az Úr veled van (14-16).

– 3. A templomot azonban valójában az Úr építi, mi csak eszközök lehetünk, egy ideig. Ő épít, mi pedig engedelmesen cselekszünk és élvezzük az Ő áldását, amit ez a világ „sikernek” nevez, de az valójában az Úr cselekvése (11-13).

Szerző: refdunantul  2016.07.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása