A számok, a statisztikák mindig izgatták Isten népét, hiszen ezek objektív adatok, amelyekre mindig lehet hivatkozni, ezekből biztos következtetéseket tudunk levonni; ezekre tekintve lehet missziói stratégiákat alkotni, vészharangokat kongatni, cselekvésre, megújulásra késztetni az alvó egyházat. - Ez a „tegyünk már végre valamit” buzgó lelkülete, amely a számokra tekintve mindig felhorkan az ébredést sürgető lelkekben. Ilyenkor le kell ülni, megbeszéléseket kell tartani, hogy kidolgozzuk az „okos” koncepciót, mert ha ezt és ezt tesszük, akkor majd többen leszünk. - Mindenki nagyon tudja az „elméleti megoldást” és csődöt vall a terepen. - Fontos minden őszinte hitből fakadó aggódás és cselekvés a Krisztus ügyében, de vegyük komolyan a mai Ige intését, miszerint Isten ugyan ránk bízta az Ő ügyét, de annak megmaradása nem tőlünk függ! - Sőt, Dávid népszámlálását és az arra építendő stratégiát itt egyenesen a Sátán művének tartja az Ige (1-2), amiről Dávid a baráti-hívő intés ellenére sem mondott le (3-6), mert annyira nyeregben érezte már magát nagy győzelmei után (18-20.fejezetek), hogy Isten ügyének győzelmeiért is ő akart kezeskedni (7-13).

Lukács 12,1-12

393. dicséret

* A teljes magyarázat:

- A számok, a tények, a statisztikák mindig izgatták Isten népét, hiszen ezek objektív adatok, amelyekre mindig lehet hivatkozni, alapozni, ezekből biztos következtetéseket tudunk levonni; ezekre tekintve lehet missziói stratégiákat megalkotni, vészharangokat kongatni, nagyobb hitbuzgalomra, cselekvésre, megújulásra késztetni az alvó egyházat.

- Ez a „tegyünk már végre valamit” buzgó lelkülete, amely a számokra tekintve mindig felhorkan az ébredést sürgető lelkekben. Ilyenkor le kell ülni, együtt tanácskozni, megbeszéléseket kell tartani, hogy kidolgozzuk az „okos” koncepciót, mert ha ezt és ezt tesszük, akkor majd többen leszünk.

- Mindenki nagyon tudja az „elméleti megoldást” és csődöt vall a terepen.

- Nem akarok gúnyolódni, mert fontos minden őszinte hitből fakadó aggódás és cselekvés a Krisztus ügyében, de vegyük komolyan a mai Ige intését, miszerint Isten ugyan ránk bízta az Ő ügyét, de annak megmaradása nem tőlünk függ!

- Sőt, Dávid népszámlálását és az arra építendő stratégiát itt egyenesen a Sátán művének tartja az Ige (1-2), amiről Dávid a baráti-hívő intés ellenére sem mondott le (3-6), mert annyira nyeregben érezte már magát nagy győzelmei után (18-20.fejezetek), hogy Isten ügyének győzelmeiért is ő akart kezeskedni.

- Ez a túlzott ügybuzgóság rombol, gonosz, határozottan árt, és Isten Igéjének ítélete is egyértelmű mindezek tekintetében, hiszen Isten rossznak tartotta azt, amit Dávid tett, és megbüntette őt és a népet hitetlenségéért, mert jobban bízott a számokban, magában, emberi erejében, ügyességében és bölcsességben, mint az Úrban (7-13).

Szerző: refdunantul  2016.07.07. 04:00 komment

süti beállítások módosítása