Isten ládája Dávid által épített sátorba került, Jeruzsálemben (1). Dávid rendelkezett az énekes léviták rendje felől. Eszerint Ászáfot és rendjét az Úr nevének hirdetésével, tiszteletével és dicséretével bízta meg Dávid (4-7); - Hémánt pedig, akit eredetileg a léviták választottak vezetőjüknek, Gibeonba rendelte az Úr dicséretére (37-43), hiszen a szent sátor és az áldozati kultusz gyakorlása ekkor még ott maradt. Isten hirdetése, magasztalása, dicsérete (4) sokféle hangszerrel történt a szent láda sátrában: lanton, citerán, cintányéron és harsonán (5-6). Dávid egységet és rendet teremtett, mint Isten eszköze, ennek egyik eleme a „központosítás” volt, másik eleme pedig az ebből fakadó feszültségek bölcs kezelése; - a kettő együtt fontos. A papok és a léviták közötti feszültség kitapintható lett. A munkaköri, hatalmi versengések legjobb megoldására a szolgálat megosztását használta fel Dávid. A papok dolga lett a kürtölés az Úr ládája előtt. Cádók és atyjafiai az áldozatok bemutatását végezték Gibeonban (39).**

Lukács 9,37-50

349. dicséret

* A teljes magyarázat:

Isten ládája Dávid által épített sátorba került, Jeruzsálemben (1).

– 1. Istentisztelettel adtak hálát, áldozatokat mutattak be, Dávid megáldotta a népet, és együtt ettek kenyeret, préselt datolyát és aszú szőlőt (2-3).

– 2. Dávid rendelkezett az énekes léviták rendje felől. Eszerint Ászáfot és rendjét az Úr nevének hirdetésével, tiszteletével és dicséretével bízta meg Dávid (4-7); Hémánt pedig, akit eredetileg a léviták választottak vezetőjüknek, Gibeonba rendelte az Úr dicséretére (37-43), hiszen a szent sátor és az áldozati kultusz gyakorlása ekkor még ott maradt.

– 3. Isten hirdetése, magasztalása, dicsérete (4) sokféle hangszerrel történt a szent láda sátrában: lanton, citerán, cintányéron és harsonán (5-6).

– 4. Dávid egységet és rendet teremt, mint Isten eszköze, ennek egyik eleme a „központosítás”, ugyanakkor az ebből fakadó feszültségek bölcs kezelése; - a kettő együtt fontos. A papok és a léviták közötti feszültség kitapintható volt. A munkaköri, hatalmi versengések legjobb megoldására a szolgálat megosztását használta fel Dávid. A papok dolga lett a kürtölés az Úr ládája előtt. Cádók és atyjafiai az áldozatok bemutatását végezték Gibeonban (39).

** A krónikás erre a dávidi rendelkezésre hivatkozhatott az Esdrás korában fennállott papi-lévitai feszültségek idején s igyekezett ismét vonzóvá tenni a léviták ládahordozó tisztét, és azt az alsóbb papi szolgálatot, amelyre őket az ezékieli szemlélet és a papi törvényadás szorította. Obed-Edom, aki a szent láda őrzésével tette magát nevezetessé, bár más forrás kétszer is az énekes léviták közé sorolja, most a kapuőrzők tisztében nyer megerősítést.

Szerző: refdunantul  2016.06.30. 04:00 komment

süti beállítások módosítása