Kemény történet ez. Most csak egyetlen kérdést villantok fel a rengetegből. Egy közösséget, kultúrát számos jellemző minősít; többek között az is, hogyan bánik társadalmuk a nőkkel. Ez döntő szempont. Történetünkben a vendéglátó is csak a férfiakat védi, de saját lányát és a vendég feleségét már kiszolgáltatná a „bűzös” férfi indulatoknak. Micsoda fertő, hogy még egy lévita is ilyen, aki a maga védelmét biztosítva kiszolgáltatja feleségét, és ő elmegy aludni, miközben felesége meghal a férfiak durva vágyai között (23-28). De megfordítom a gondolatot, mert egy jóléti közösséget az is minősít, hogy a megbecsült nők mennyire élnek vissza rendezett helyzetükkel.

Lukács 2,41-52

84. zsoltár

* A teljes magyarázat:

Ahol feje tetejére áll a „király” nélküli világ, ott minden kifordul magából, mint amikor az ember fejen áll, és a zsebeiből minden kipotyog, vagy amikor egy táskát  megfordítunk, és hullik kifelé abból számolatlanul mindenféle rejtett dolog is.

– 1. Ennek része, hogy kifordul rendjéből, medréből a szexualitás is. Gibea elvetemült férfi emberei maguknak követelik az éjszakára befogadott vendégeket. Mi minden történik az éjszakában, egy buliban, nyaranta, hétvégén, bármikor? Egy közösséget minősít az, hogy mit csinál a szabad idejében, hogyan él a szabadságával, mit tesz a sötétben? (22)

– 2. Ám itt ennél kiferdültebb elfajzásról van szó: itt férfi a férfit kívánja (22). Egy közösséget minősít az, hogy miként kezeli a szélsőséges megnyilvánulásokat: megbélyegzi, gyalázatosnak nevezi (23); vagy éppen eltűri, esetleg a szélsőségest tesz „normává”?

– 3. Egy közösséget minősít az is, hogyan bánik társadalmuk a nőkkel. Ez döntő szempont. Történetünkben a vendéglátó is csak a férfiakat védi, de saját lányát és a vendég feleségét már kiszolgáltatná a „bűzös” férfi indulatoknak. Micsoda fertő, hogy még egy lévita is ilyen, aki a maga védelmét biztosítva kiszolgáltatja másodfeleségét, és ő elmegy aludni, miközben felesége belehal a férfiak durva vágyainak kielégítésébe (23-28).

– 4. De megfordítom a gondolatot, mert egy jóléti közösséget az is minősít, hogy a megbecsült nők mennyire élnek vissza rendezett, szabad helyzetükkel, és lesznek ők azok, akik kihasználva lehetőségeiket sok mindenre vetemednek, amíg tehetik.

– 5. Egy közösséget minősít az is, hogy mit tesz akkor, amikor sérelem éri? Itt rettenetes módon készítik elő a bosszút (29-30).

Szerző: refdunantul  2016.06.07. 04:00 komment

süti beállítások módosítása