Hol találjuk meg itt a jelét annak, hogy Sámsont AZ ÚR LELKE IRÁNYÍTOTTA? (14,6;19) Az Úr Lelke munkálkodott Sámsonban, bár nem úgy, ahogy azt mi megszoktuk. Itt az Úr Lelkének munkája abban állt, hogy Sámsonon keresztül az Úr ürügyet keresett a filiszteusok ellen (4). Hiszen Sámson idejére Isten népe már annyira alkalmazkodott az őt körülvevő világhoz, hogy az csak a kárára vált (15. fejezet). Isten népe, Sámsonhoz hasonlóan egy tőle teljesen idegen kultúrába akart „beleházasodni”, feladva ezzel saját magát, éltetve a „filiszteus” társadalmat és kultúrát. Az Úr Sámsonban talált eszközt arra, hogy ezt megakadályozza. Az Úr Sámson méltatlanságát használta fel, hogy Isten népét elválassza a filiszteusoktól, és ezáltal megmentse őket ezektől, és népét a teljes megsemmisüléstől.

2Péter 3,14-18

195. dicséret

* A teljes magyarázat:

Hol találjuk meg itt a jelét annak, hogy Sámsont AZ ÚR LELKE IRÁNYÍTOTTA? (14,6;19)

– 1. Sámsonnak názir fogadalma volt, tehát különösképpen az Úrnak szentelt emberként kellett volna élnie, fogadalma szerint.

– 2. Itt pedig arról olvasunk, hogy Sámson azonnal cselekszik, erejével visszaél, vágyai és ösztönei irányítják; vagyis nyoma sincs itt az Isten kiválasztott, szent emberére jellemző tulajdonságoknak, mint a bölcsesség, tiszta szív, erős lélek. Mindez konkrétumokban: megkíván, s feleségül vesz egy idegen, filiszteus lányt, - puszta szórakozásból széttép egy oroszlánt, - majd később a dögöt megérintve, az oroszlán hullájában otthonra lelt méhraj mézéből jól lakik, pedig egy názirnak tilos volt bármiféle élettelent érintenie; - aztán az esküvőjén ostoba találós kérdést tesz fel az erős filiszteus férfiaknak; - végül az erős Sámson enged felesége nyomásának, elárulja a találós kérdés megoldását, de bosszúból harminc askelóni filiszteus férfit öl meg.

– 3. Hol lelhető itt fel Isten Lelkének munkája, egy olyan ember életében, aki hiteltelen szolga, azonnal cselekszik, erőszakos, ösztönember, gyilkos, az igazán lényeges dolgokban tehetetlen? Egy ilyen ember hogyan mutat irányt Isten népe számára?

– 4. Mégis, éppen ez az üzenet, az Úr Lelke munkálkodott Sámsonban, bár nem úgy, ahogy azt mi megszoktuk. Itt az Úr Lelkének munkája abban állt, hogy Sámsonon keresztül az Úr ürügyet keresett a filiszteusok ellen (4). Hiszen Sámson idejére Isten népe már annyira alkalmazkodott az őt körülvevő világhoz, hogy az csak a kárára vált (15. fejezet). Isten népe, Sámsonhoz hasonlóan egy tőle teljesen idegen kultúrába akart „beleházasodni”, feladva ezzel saját magát, éltetve a „filiszteus” társadalmat és kultúrát. Az Úr Sámsonban talált eszközt arra, hogy ezt megakadályozza. Az Úr Sámson gyengeségét használta fel, hogy Isten népét elválassza a filiszteusoktól, és ezáltal megmentse őket ezektől, és a teljes megsemmisüléstől.

– 5. Isten Lelke most így munkálkodott Sámsonban. Jó látni és tudni, hogy az Úr a legnehezebb helyzetekben is kezében tartja az események menetét, és egy alkalmatlan embert is fel tud használni arra, hogy saját népét megmentse. Hisszük, ez ma is így van. Könyörülj rajtunk, Urunk! Minden méltatlanságunk és hitetlenségünk ellenére, tarts meg bennünket, és szülj bennünket újjá, Lelked által.

Szerző: refdunantul  2016.05.31. 04:00 komment

süti beállítások módosítása