Az ember, amikor valóságosan, „koncentráltan” megtapasztalja ISTEN KÖZELSÉGÉT, mindig ebben szeretne élni (Máté 17,4). – 1. Isten közelségét különösképpen azok tapasztalják meg, akik tudják, hogy olyan segítségre szorulnak, ami emberileg megoldhatatlan (2-3). Ezek az emberek lesznek Isten eszközeivé, mint itt Sámson meddő anyja, vagy Anna és Erzsébet (1Sámuel 1; Lukács 1). – 2. Isten közelsége hitet támaszt. Sámson anyja nincs megnevezve, de Isten ismeri őt. Micsoda hit, amellyel ez az asszony fogadja az angyal ígéretét, miszerint gyermeke fog születni, akit az Úrnak kell szentelniük (4-6), mert ő szabadítja meg népét a filiszteusok kezéből. Sámson anyja nem kételkedik, a kétségnek nyoma sincs benne (6-7); sőt, amikor férje kérdezősködik, ő az, aki bizalomteljesen megnyugtatja a férjét (22-23). – 3. Isten közelsége szolgálatra hív. Sámson szülei mindent úgy tesznek, ahogy az Úr parancsolta nekik. Tiszteletet adnak Isten követének, rajta keresztül magának az élő Istennek; és nem kérdezősködnek egy határon túl, hanem Isten ígéretére bízzák magukat (15-17).

2Péter 3,8-13

406. dicséret

* A teljes magyarázat:

Az ember, amikor valóságosan, „koncentráltan” megtapasztalja ISTEN KÖZELSÉGÉT, mindig ebben szeretne élni. A tanítványok is a megdicsőülés hegyén akartak maradni, és nem akartak visszamenni a völgybe (Máté 17,4). Sámson szülei is marasztalni akarták az Úr követét, folyamatosan átélve Isten közelségének gazdagságát. Ebben a világban azonban Isten közelségét azért tapasztaljuk meg, hogy az Ő küldöttei legyünk, és hitben élve, mint Isten eszközei, meggazdagítsuk ezt a világot. Isten közelségét rajtunk keresztül tapasztalhatják meg mások. Ez Isten akarata, egészen az Úr visszajöveteléig. Ehhez azonban nekünk is töltekeznünk kell, mert Isten közelségének gazdagságát az tudja másoknak ajándékozni, aki maga is „birtokolja” azt.

– 1. Isten közelségét különösképpen azok tapasztalják meg, akik tudják, hogy olyan segítségre szorulnak, ami emberileg megoldhatatlan (2-3). Ezek az emberek lesznek Isten eszközeivé, mint itt Sámson meddő anyja, vagy Anna és Erzsébet (1Sámuel 1; Lukács 1).

– 2. Isten közelsége hitet támaszt. Sámson anyja nincs megnevezve, de Isten ismeri őt. Micsoda hit, amellyel ez az asszony fogadja az angyal ígéretét, miszerint gyermeke fog születni, akit az Úrnak kell szentelniük (4-6), mert ő szabadítja meg népét a filiszteusok kezéből. Sámson anyja nem kételkedik, a kétségnek nyoma sincs benne (6-7); sőt, amikor férje kérdezősködik, ő az, aki bizalomteljesen megnyugtatja a férjét (22-23).

– 3. Isten közelsége szolgálatra hív. Sámson szülei mindent úgy tesznek, ahogy az Úr parancsolta nekik. Tiszteletet adnak Isten követének, rajta keresztül magának az élő Istennek; és nem kérdezősködnek egy határon túl, hanem Isten ígéretére bízzák magukat (15-17). A bizalomteljes ráhagyatkozás nélkül nincs Istennek való szolgálat. A gyermeket nem akarják kisajátítani maguknak, hanem hálásak érte, valamint azért, hogy az Isten eszközei lehetnek, ezért a gyermeket Isten parancsainak megfelelően nevelik (24-25). Az élet fő célja tehát nem az, hogy legyek valakivé, hanem, hogy valamivé váljak: használható, erős láncszemmé, az Isten szabadító váltságművében (Szabó Andor).

Szerző: refdunantul  2016.05.30. 04:00 komment

süti beállítások módosítása