Isten adja a győzelmet. – 1. Gedeon jelet kért, hogy megbizonyosodjon arról, az Úr vele van. Háromszor is kapott már ilyen jelet (6,36-40). – 2. De Isten még tovább megy, mert úgy is ad jelet Gedeonnak, hogy ő ezt nem kéri. Ilyen jel az is, hogy Isten egészen gyengévé tesz, mint itt, amikor a 32 ezres seregét 300 főre csökkenti, mert nem csak a rettegőket, hanem a képzett vitézeket is hazaküldte az Úr ebből a seregből. Isten teljesen legyengítette választottját, hogy az el ne bízza magát, és véletlenül se magának tulajdonítsa a dicsőséget (2). – 3. Isten ugyanakkor nem hagyta bizonytalanságban Gedeont; - hagyta félni, de nem hagyta, hogy úrrá legyen rajta a félelem (9-14). – 4. Isten a legnagyobb győzelem jelét adta nekünk: egyszülött Fiában a legnagyobb diadalt. Nem kell a világ szerint látványosnak és erősnek lennünk ahhoz, hogy a győzelem a miénk legyen. Ne legyünk bizonytalanságban afelől, hogy ez a győzelem már a miénk.

1Péter 3,8-17

369. dicséret

* A teljes magyarázat:

Isten adja a győzelmet.

– 1. Gedeon jelet kért, hogy megbizonyosodjon arról, az Úr vele van. Háromszor is kapott ilyen jelet, először az áldozat bemutatásánál, amikor az Úr maga támasztotta az áldozathoz a tüzet (6,19-24), aztán a gyapjúval kapcsolatban kétszer is, mert minden úgy történt, ahogy kérte (6,36-40). Igen, Isten ad jelet úgy is, hogy teljesíti kéréseinket.

– 2. De Isten még tovább megy, mert úgy is ad jelet Gedeonnak, hogy ő ezt nem kéri. Ilyen jel az is, hogy Isten egészen gyengévé tesz, mint itt, amikor a 32 ezres seregét 300 főre csökkenti, mert nem csak a rettegőket, hanem a képzett vitézeket is hazaküldte az Úr ebből a seregből, azokat is, akik még szomjuk oltása közben is csak térdre ereszkedtek, és másik kezükben ott volt a fegyver, ahogy ez vitézektől elvárható volt. Isten teljesen legyengítette választottját, hogy az el ne bízza magát, és véletlenül se magának tulajdonítsa a dicsőséget (2). Ez is jel, hogy mennyire velünk van, még ha mi ezt elsőre nem is így értékelnénk. Legyen mindig gyanús számunkra az erős, magabiztos ember, még akkor is, ha kiabál róla, hogy ez csak látszat. Igen, áldott jel az is, ha félünk (10), mert ez segít el ahhoz, hogy tegyük meg, amit lehet, de valójában minden áldást az Úrtól várjunk (1-8).

– 3. Isten ugyanakkor nem hagyta bizonytalanságban Gedeont; - hagyta félni, de nem hagyta, hogy úrrá legyen rajta a félelem. Isten megengedi, hogy a midianiták hatalmas seregének egyik katonáját kihallgatva világossá legyen előttük, hogy ezek továbbra is tartanak Isten népétől, mert ahol látható az áldás, azt a hitetlenek is kitapintják, és meginogva nem mernek egy határt túllépni (9-14). Ahol pedig mégis túllépik ezt a határt, ott nagy lesz azok pusztulása (25-32).

– 4. Isten a legnagyobb győzelem jelét adta nekünk, és egyszülött Fiában a legnagyobb diadalt. Nem kell a világ szerint látványosnak és erősnek lennünk ahhoz, hogy a győzelem a miénk legyen. Ne legyünk bizonytalanságban afelől, hogy ez a győzelem már a miénk.

Szerző: refdunantul  2016.05.21. 04:00 komment

süti beállítások módosítása