Milyen világos képlettel van dolgunk ebben a könyvben, és az egész Szentírásban. – 1. Isten mindent megtett értünk, hogy kihozzon a fogság házából és bevigyen az életet adó földre (15-16). – 2. Isten ezért joggal elvárja, hogy hűségesen szeressük Őt, ahogy Ő szeret bennünket (11-14): el ne feledkezzünk Őróla, tartsuk meg parancsait, hogy bőségben éljünk (1-2), el ne sodorjon bennünket a gőg, azt gondolva, mintha mindezt magunknak köszönhetnénk. Ne legyünk olyanok, mint a hűtlen „szép emberek”, akik nem tudnak ellent állni a kísértésnek és sokakkal volt olyan kapcsolatuk, amilyen valójában csak egyetlen valakivel lehetne. – 3. Aki pedig hűtlen, az elveszik (19-20); aki a szívében hűtlen (2-3), az is. Ez így világos beszéd, egyben egy kiáltás az Úr felé, aki kihoz mindenféle hűtlenségünk és parázna életünk szolgaságának házából. Egyébként menthetetlenek vagyunk.

Jelenések 5,11-14

278. dicséret

* A teljes magyarázat:

Milyen világos képlettel van dolgunk ebben a könyvben, és az egész Szentírásban.

– 1. Isten mindent megtett értünk, hogy kihozzon a fogság házából és bevigyen az életet adó földre (15-16).

– 2. Isten ezért joggal elvárja, hogy hűségesen szeressük Őt, ahogy Ő szeret bennünket (11-14): el ne feledkezzünk Őróla, tartsuk meg parancsait, hogy bőségben éljünk (1-2), el ne sodorjon bennünket a gőg, azt gondolva, mintha mindezt magunknak köszönhetnénk. Ne legyünk olyanok, mint a hűtlen „szép emberek”, akik nem tudnak ellent állni a kísértésnek és sokakkal volt olyan kapcsolatuk, amilyen valójában csak egyetlen valakivel lehetne. Ezen a képen ne botránkozzunk meg, mert ez biblikus szemléltetése a problémának.

– 3. De a hűségünk valóságos hűség legyen, hiszen ha valaki csak azért marad hűséges, mert nem volt lehetősége félrelépni, az ilyen aztán utálja azokat, akiknek több jutott az „életből”. Ezért az Ószövetség áldottan földhöz ragadt gondolkodásából is kihagyhatatlan, hogy mi van a szívben, őszinte-e a hűség. Isten próbára tesz, megsanyargat, megpróbál; - ilyenkor sok minden kiderül rólunk, például az, hogy hűségünk valójában lehetőségeink szűkössége-e, vagy pedig talpig nehéz, tiszta hűség (2-3).

– 4. Aki pedig hűtlen, az elveszik (19-20); aki a szívében hűtlen, az is. Ez így világos beszéd. Ez már egy kiáltás az Úr felé, aki kihoz mindenféle hűtlenségünk és parázna életünk szolgaságának házából. Egyébként menthetetlenek vagyunk.

Szerző: refdunantul  2016.04.09. 04:00 komment

süti beállítások módosítása