Jézus Krisztus jelenléte megigazít, megtisztít bennünket; ahogyan azt a mai igeszakasz elénk tárja, Zakariás próféta könyvének hetedik látomásában. Isten eltávolítja népe közül a bűnt. Egyedül Isten képes elbánni a bűn ezernyi fajtájának hatalmával: az élő Isten, akinél nincsen hatalmasabb. Mi nem tudjuk „bezárni a gonoszt”. Egy nagy „fazékba” fér csak el Isten népének bűne, mert sok a bűn közöttünk is. Minden bűn az Isten mércéjében, „fazekában” mutatja meg igazán magát; magunktól nem tartjuk bűnnek a bűnt. Bűneink súlyosságát az mutatja meg, hogy Isten Fiának kellett meghalni azok miatt. A látomás képekben tárja elénk az üzenetet. Egy nagy fazékba zárja Isten a bűnöket, és ólomfedőt tesz arra (6-7), majd messze elviteti a fazekat, Sineár földjére, Babilonba, ahol a Bábel tornyát építették (10).** - Nem az a legfontosabb kérdés, hogy hogyan viszonyuljunk más kultúrákhoz és vallásokhoz; hanem az, hogy milyen a kapcsolatunk a minket megtisztító Urunkkal: van-e hitünk, mégpedig nem akármilyen hitünk; hanem van-e a feltámadott Jézus Krisztusba vetett hitünk? A többit, majd Ő cselekszi.

Jakab 1,1-8

509. dicséret

* Nekünk is kellene egy magyarázó angyal (5), egy olyan valaki, aki Zakariás prófétának is adatott, hogy értse, jól értse Isten szavát; ez esetben az Úrtól kapott látomást; és hogy Isten szava elevenné, aktuálissá legyen számára. - Joggal szomorú az Isten szerint érzékeny emberek szíve, mert azt tapasztalják, hogy az emberi bűn, önzés, érdek, gonoszság mindent „felzabál”. Hivatkozhatunk mi itt igazságra, jogra, kultúrára, vallásra; a legszentebb dolgokra is; valójában minden mögött az emberi önzés áll. Ez a gonoszság! Nem túl jó egy ilyen világban élni. - De éppen egy ilyen világban lenne küldetése Isten népének. Küldetését azonban nem töltheti be az Úr népe, egészen addig, ameddig ő maga meg nem tisztult; ameddig ő maga hitelessé és hitében szilárddá nem lesz. Ez a szilárdság elsősorban nem saját magunk védelmét jelenti, nem valami emberi erőkifejtést, netán agresszivitást jelent; hanem az Úr Jézus Krisztus jelenlétét az életünkben.

** A látomás legnehezebb eleme, hogy egy asszony személyesíti meg a bűnöket a fazékban (7). Ennek magyarázata, hogy az istentelenség, a gonoszság a héberben nőnemű kifejezés. Ugyanakkor gólyaszárnyú asszonyok távolítják el a bűnöket Isten népének közösségéből (9). Tehát férfi és nő egyaránt vétkezett és egyként adja nekik Isten a megváltást.

Szerző: refdunantul  2015.11.30. 04:00 komment

süti beállítások módosítása