Jézus Krisztus az, akit itt „sarjadéknak” nevez az Ige. Őbenne kisarjad életünkben az Istennek kedves győzelem. – 1. Ez a győzelem nem mások felett, hanem másokért kapott győzelem, amely Isten ajándéka, azért, hogy meghívja egyik ember a másikat a szőlőjébe és a fügefája alá (10). Nem lehet ennél szebben kifejezni a különböző emberek, kultúrák egymásra találását. Ez a megváltás. – 2. Ez a győzelem minket is érint, mert minden minket terhelő vád alóli felszabadulást jelent ez a diadal (1); valamint megszabadulást a bűn (9) és a Sátán hatalmától (2); ez a győzelem új ruhát és új életet ajándékoz nekünk (3-5). – 3. Ez a győzelem még időben kiragadja az embert a tűzből; mert bizony mindent megemésztő „tűz” az, ami bennünk és közöttünk tombol. Gondoljunk csak bele, hogy hányféle emésztő túlbuzgóság, vagy félelmetes indulatok lángjai lobbanhatnak ki az emberből; tarolva mindent, mint a fékezhetetlen tűz. Üszkös már a fadarab, de még meg lehet menteni (2).**

2Timóteus 4,1-5

29. zsoltár

* Isten a felépülő templomért való felelősséget Jósua főpapra bízta (7), a fogságból hazatért nép körében. Azóta eljött közénk az egyetlen, tökéletes főpap, a mi Urunk Jézus Krisztus (8); aki ránk bízta az Ő ügyét (Máté 28,18).

** Isten „szemei” látnak bennünket (9), sokféle tűzben megégett életünket; mert folyton égünk, vagy égetünk. – Áldott légy Urunk, ezért a győzelemért. Csak erre a győzelemre van szükségünk, minden más győzelem mulandó, káros, nem kell.

Szerző: refdunantul  2015.11.27. 04:00 komment

süti beállítások módosítása