Isten népe, minden méltatlanság ellenére, eljutott az Ígéret földjének határáig. Isten áldása, ígéreteinek beteljesedése felülről való ajándék, mindenben kegyelem. Isten áldásának négy látható jele van: Isten bíztatása, figyelmeztetése, ígérete, valamint a nép egysége.* - Isten bíztatja Józsuét, aki Mózes örökébe léphetett. Erre a bátorításra szükség van, hiszen súlyos az örökség, nagy a feladat. Isten a garancia arra, hogy Józsué sem vall szégyent, mert Isten vele lesz, ahogy Mózessel is vele volt, nem hagyja el, megerősíti, nehéz helyzetekben bátorrá teszi (5-6); és nem engedi, hogy életveszélyes helyzetekben megrettenjen (9). - Isten áldásának másik látható jele, Isten figyelmeztetése. Minden áldás abból fakad, hogy komolyan vesszük Isten Igéjét, az abban megszólaló vezetést, ahhoz engedelmesen igazodunk, attól sem jobbra, sem balra nem térünk el (7-8).** 

Galata 3,19-22

1. zsoltár

* Ezeknek együttese az a bizonyosság, hogy Isten nekünk ad minden helyet, ahová csak lépünk; csak menjünk, - Ővele menjünk, Őutána menjünk, Őbenne és ígéreteiben bízva menjünk, Ővele és egymással egységben menjünk. Vigyázzunk, amit Isten nekünk ad, valójában nem nekünk adja, hanem szolgálatra adja. Ez a legtöbb, ami a misszióról elmondható.

** Református kegyességünk lényege is az, amit itt szó szerint olvashatunk. "Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanuld azt éjjel-nappal, őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon és boldogulsz." (7-8)

Szerző: refdunantul  2015.04.17. 04:00 komment

süti beállítások módosítása