Jézus mindenki felé nyitott, az Isten országának evangéliumával. Örömmel fogadja azt a tömeget, amelyet mindig negatívan értelmeznek a magyarázók, hiszen ezek csak hitetlenül, kíváncsian tolonganak Jézus körül, mint Jairus házánál.** Magasabb szintre emelem a problémát. Bizony oka volt a népegyház és a hitvalló egyház megkülönböztetésének, bizonyos egyháztörténeti korszakokban; amikor helyén való volt rákérdezni a személyes hitre is. Mégis, ki merjük-e mondani, hogy mekkora kárt okoz ez a megkülönböztetés mind a mai napig, mert szétdarabolja az egyházat, a Krisztus testét. Az egyház mindig megújítandó, de az egy, szent és egyetemes anyaszentegyház. A reformátorok nem akartak új egyházat létrehozni, hanem csak a meglévőt akarták, az igei, krisztusi alapra visszahelyezni. Azóta a hitvallók is egymásnak estek, mert mindegyik igazabb a másiknál.*** Az én szolgálati helyemen, egy zömében római katolikus kisvárosban, a 10% protestánsra már hét felekezet leselkedik. Szinte paródia, elnézést a kifejezésért. Szeressük jobban a népegyházat, noha kell az élő hit. Bárcsak ma is sokan lennének Jézus Krisztus körül, bárhogy is; Ő ugyanis ismeri az övéit.

Jeremiás 16,1-13

99. zsoltár

* Most csak egy mozzanatra tudunk figyelni. A tanítványok kiküldése után, azok visszatértek, és Jézus Krisztus elvonult velük, egy külön helyre, hogy elbeszéljék, ami velük történt (10). A sokaság azonban nem hagyta nyugton őket. A mi Urunk mégis reménységgel tekintett a sokaságra, örömmel fogadta őket, beszélt nekik Isten országáról és a rászorulókat meggyógyította (11).

Jézus Krisztus azzal a hatalommal cselekedett a sokasággal, amely hatalmat a tanítványinak is adott (1-2): hirdette az Isten gyógyító országát és így is cselekedett, olyannyira, hogy még a pogány Heródest is zavarba hozta, aki látni akarta Őt (7-9).

** Ők nem hittel érintik Jézust, nem követik, mint a vérfolyásos asszony, Jairus, vagy a tanítványok, - mondják sokan. Valóban nagy kérdés, hogy hol, miért vannak sokan.

*** Az én szolgálati helyemen, egy zömében római katolikus kisvárosban, a 10% protestánsra már hét felekezet leselkedik. Szinte paródia, elnézést a kifejezésért. Szeressük jobban a népegyházat, noha kell az élő hit. Megnyugtat, hogy Jézus Krisztus örömmel, reménységgel fogadta a sokaságot, még akkor is, amikor elvonulását, csendességét, „családi közösségét” zavarták meg. Bárcsak ma is sokan lennének Jézus Krisztus körül, bárhogy is; Ő ugyanis ismeri az övéit.

Szerző: refdunantul  2014.10.23. 04:00 komment

süti beállítások módosítása