A két tanú az egyház bizonyságtevő szolgálatának kifejezője (3). Ketten vannak,* mert az egyház szolgálata mindig közösségi szolgálat; ezért az egyházban egymásnak testvérei vagyunk, egymást támogatjuk, egymást kiegészítjük, mert jobban boldogul kettő, mint egy (Prédikátor 4,9-12). A tanúskodás is mindig legalább két tanú vallomásával hiteles (2Korinthus 13,1). A két tanú 1260 napig prédikál (3). Ez a szám a Jelenések könyvében a Krisztus mennybemenetele és visszajövetele közötti időszakot jelenti. A két tanú szolgálata csak „zsákruhában” lehetséges, alázattal, bűnbánattal (3). A tanúság lényege (3-4) a prófétálás, azaz Isten akaratának mindenkori hűséges képviselete a világban, mert csak ebből fakad áldás (áldás olaja) és utat mutató világosság (gyertya). A tanúság az elhajlott, nyilvánvaló bűnökkel terhelt világban rámutat arra, ami rossz, ezt figyelmeztető hatalommal teszi.** Ez a tanúság szenvedést és halált is vállal, de nem alkuszik (5-10). Krisztus követése, az Ő evangéliumáról való tanúság, bizonyos időszakokban csak ilyen határozott és bátor lehet, de még ekkor is csak az evangélium örömét és szelídségét képviselheti, azaz soha nem lehet agresszív (11-13). Nem a világot, minket mér meg az Isten, ilyenek vagyunk-e? (1)

Jób 23

349. dicséret

Ketten vannak, mert az egyház szolgálata mindig közösségi szolgálat, soha nem magánügy; ezért az egyházban egymás hite által épülünk, egymásnak testvérei vagyunk, egymást szeretjük és támogatjuk, egymást kiegészítjük, mert jobban boldogul kettő, mint egy (Prédikátor 4,9-12). A tanúskodás is mindig legalább két tanú vallomásával hiteles (2Korinthus 13,1).

**  Ezt a prófétai tanúság olyan, mint Illésé, aki bezárta az eget és nem adatott eső (1Királyok 17,1), vagy Mózesé, aki a vizeket vérré változtatta (2Mózes 7,17-19).

Szerző: refdunantul  2014.04.25. 04:00 komment

süti beállítások módosítása